Resinfru

Egynyári dísznövény

 

 KATALÓGUS:

Egynyári dísznövény katalógus ide kattintva tekinthető meg!

Egynyári dísznövény katalógus ide kattintva tölthető le!


A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomás Dísznövény osztályának 3 fő kutatási területe van.

A kutatási területek a következők:

  1. A nemesítés alatt lévő, de még félkész egynyári virágfajták nemesítési munkájának befejezése.
  2. Új növényfajok bevonása az egynyári fajtakínálatba.
  3. Egynyári fajta összehasonlító kísérletek, rezisztencia nemesítési vizsgálatokkal kiegészítve.

Az első pontban a munkálatok a félkész termékek befejezésére fokuszál. A nemesítés alatt álló fajták a Rudbeckia hirta (kúpvirág), az Occimum basalicum (bazsalikom) és  a Celosia argentea var. plumosa (kakastaréj) fajokból kerül ki. A munkálatok alatt a kísérleti területen a növényápoláson kívül szelekciós munkálatok és folyamatos bírálat zajlik.

A második pontban a hazai flórában fellelhető vad fajok bevonását végezzük el. A kezdeti megfigyelések vannak folyamatban. Pl.: termékenyülési viszonyok.

A harmadik pontban a hazai nemesítésű Tagetes patula (kisvirágú bársonyvirág) fajtákat hasonlítjuk össze a külföldi nemesítésű fajtákkal. Itt folyamatos felvételezéseket végzünk, melyek később az összehasonlítás alapját képezik. Ezt kiegészítjük növénykórtani megfigyelésekkel.


RENDEZVÉNYEK:

2017. július 5-7. Fleuroselect Nemzetközi Konferencia Budapesten kerül megrendezésre. 2017 július 7.-én a Kutató Intézet területén (Park u. 2.) fajtabemutatót és Dr. Kováts Zoltán emlékülést tartunk.

Intézményünkben a dísznövénykutatás keretén belül főfeladatunk, az új fajták előállításával kapcsolatos nemesítés és virágmagtermesztés, melyek mind összefüggő egészet alkotnak.

A meglévő fajtajelöltek és nemesítési alapanyagok végtelen lehetőséget biztosítanak értékesebb fajták létrehozására.

A nemesítő munkák itthoni megalapozója Dr. Kováts Zoltán (1924-2010) intézetünk alapító munkatársa. Szakmai igényességének és kivételes elhivatottságának szellemében folytatódik és táplálkozik ma is nemesítő munkánk. Dr. Kováts Zoltán 60 éven keresztül elért hazai és nemzetközileg is elismert munkáiról, életéről „in memorian” címszó alatt bővebben megemlékezünk oldalunkon.

 Több évtizedes múltra visszatekintő hazai nemesített, nemzetközileg is elismert fajtáinkat termesztjük, és magjait ma is forgalmazzuk, fajtánként többféle színárnyalatban. Részletes ismertetőnk alább a „fajtaismertető”-nél megtalálható, ahol a fajtalista, a termesztéstechnológia, a vetéshez szükséges magmennyiség, valamint fényképes fajtabemutató is fel van tüntetve.

Hazai célra főleg az egynyári dísznövények magvait termesztjük, mely virágok közkertekben, parkokban és házi kertekben is értékes növények szárazság- és klímatűrésük miatt.

A virágmagvak iránti kereslet itthon egyre növekvő tendenciát mutat a palánta előállítók, kivitelező kiültetők és fenntartó szakemberek körében. Köszönhető ez annak is, hogy virágaink a magyarországi természeti viszonyoknak megfelelő, olcsón fenntartható, tartósan virágzó, magas díszítőértékű fajok.

Kutatóközpontunkban forgalmazzuk előállított virágmagvainkat.

Ezek a magyar fajták exportja is megindult köszönhetően nemzetközi sikereinknek. Eddigi elismeréseinket és díjazásainkat alább az „eredményeink”-nél felsoroljuk, melyekre méltán büszkék lehetünk.

További célkitűzésünk a fajtafenntartáson és génmegőrzési feladatok ellátásán kívül újabb fajták létrehozása, az eddig nem használt fajok nemesítésével, melyekkel itthon és külföldön kívánunk nagy sikereket elérni. Rövid távú elképzeléseink között középpontba állítjuk a Kárpát-medencében fellelhető szárazságtűrő vadfajok felhasználását is.

Célunk, hogy magyar és nemzetközi földeken egyre nagyobb számban virágozzanak magyar fajták mindannyiunk örömére!

 


A Dísznövény nemesítés munkatársai:

  • Szabó Mária tud. munkatárs, dísznövény nemesítő
  • Lakatos János Róbertné kertész,
  • Margitics Tiborné kertész,
  • Szabó Zsuzsanna kertész