Resinfru

Intézményünkben a dísznövénykutatás keretén belül főfeladatunk, az új fajták előállításával kapcsolatos nemesítés és virágmagtermesztés, melyek mind összefüggő egészet alkotnak.

A meglévő fajtajelöltek és nemesítési alapanyagok végtelen lehetőséget biztosítanak értékesebb fajták létrehozására.

A nemesítő munkák itthoni megalapozója Dr. Kováts Zoltán (1924-2010) intézetünk alapító munkatársa. Szakmai igényességének és kivételes elhivatottságának szellemében folytatódik és táplálkozik ma is nemesítő munkánk. Dr. Kováts Zoltán 60 éven keresztül elért hazai és nemzetközileg is elismert munkáiról, életéről „in memorian” címszó alatt bővebben megemlékezünk oldalunkon.

 Több évtizedes múltra visszatekintő hazai nemesített, nemzetközileg is elismert fajtáinkat termesztjük, és magjait ma is forgalmazzuk, fajtánként többféle színárnyalatban. Részletes ismertetőnk alább a „fajtaismertető”-nél megtalálható, ahol a fajtalista, a termesztéstechnológia, a vetéshez szükséges magmennyiség, valamint fényképes fajtabemutató is fel van tüntetve.

Hazai célra főleg az egynyári dísznövények magvait termesztjük, mely virágok közkertekben, parkokban és házi kertekben is értékes növények szárazság- és klímatűrésük miatt.

A virágmagvak iránti kereslet itthon egyre növekvő tendenciát mutat a palánta előállítók, kivitelező kiültetők és fenntartó szakemberek körében. Köszönhető ez annak is, hogy virágaink a magyarországi természeti viszonyoknak megfelelő, olcsón fenntartható, tartósan virágzó, magas díszítőértékű fajok.

Kutatóközpontunkban forgalmazzuk előállított virágmagvainkat.

Ezek a magyar fajták exportja is megindult köszönhetően nemzetközi sikereinknek. Eddigi elismeréseinket és díjazásainkat alább az „eredményeink”-nél felsoroljuk, melyekre méltán büszkék lehetünk.

További célkitűzésünk a fajtafenntartáson és génmegőrzési feladatok ellátásán kívül újabb fajták létrehozása, az eddig nem használt fajok nemesítésével, melyekkel itthon és külföldön kívánunk nagy sikereket elérni. Rövid távú elképzeléseink között középpontba állítjuk a Kárpát-medencében fellelhető szárazságtűrő vadfajok felhasználását is.

Célunk, hogy magyar és nemzetközi földeken egyre nagyobb számban virágozzanak magyar fajták mindannyiunk örömére!