Resinfru

 

FaiskolaFaiskola

Intézetünkben  az 1970-es évek óta folyik faiskolai termesztés, mára az ország egyik legjelentősebb faiskolájává váltunk. Évente 70-80.000 oltványt értékesítünk. 

Igen széles fajta szortimenttel dolgozunk, a Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő fajták 80 %-a megtalálható oltványkínálatunkban. A gesztenyén kívül minden törzses gyümölcsfajt szaporítunk. Mogyoróból 6 fajtánk van, melyeknek gyökérnemes sarjait értékesítjük.

Figyelmet fordítunk arra, hogy az intézetünk nemesítő műhelyéből kikerülő új cseresznye, meggy és dióhibridek szaporítóanyaga elérhető legyen a telepítők és más faiskolák számára is.

Célunk, hogy a magoncalanyokon szaporított csonthéjas fajták mellett a vegetatív úton szaporított alanyokon is elérhetőek legyenek a gyümölcsfák. A vegetatív alanyon telepített gyümölcsösök, kiegyenlítettebbek, vitálisabbak, tovább megőrzik vírusmentes ill. vírustesztelt státuszukat. Az őszibarackokat keserű mandula mellett Cadaman és GF 677; a kajszit mirobalán és fehér besztercei alanyon értékesítjük. A jövő évtől szeretnénk bevezetni a PeDa és a PeMa alanyon lévő őszibarack oltványokat is.

Érdeklődés mutatkozik a vásárlók részéről elfelejtett, régi fajták iránt is. Az ilyen igények kielégítésére minden évben előállítunk pár fajtát, melyek már csak a génbankokban találhatók meg.

Egyik kizárólagos forgalmazói vagyunk Márk Gergely magyar rózsa nemesítő által létrehozott floribunda, teahibrid, polyantha és parkrózsa fajtáknak.  Kínálatunkban jelenleg több mint harminc fajta szerepel.

Törzsültetvényünkből 252 fajta szemzőhajtását és oltóvesszőjét értékesítjük, alma anyatelepünkről  M9,  M 26,  MM 106,  MM 111 valamint  BA 29  birs klónalanyt kínálunk megvételre.

 A faiskolai termesztés a terület kiválasztásával kezdődik. Ugyanarra a helyre csak  6 év mezőgazdasági művelés után kerülhet vissza a faiskola. Fontos szempont, hogy mi az elővetemény. Miután vírusmentes és kommersz faiskolánk is van, figyelnünk kell az izolációs távolság betartására is.

Faiskola  1. év

Az eltelepítendő alanyokat egyrészét magunk állítjuk elő. Az alma alanyok ( MM 106, M 26) és a birs alanyok ( EM A, BA 29) a Kísérleti Telepen lévő vegetatív  anyatelepről származnak. A csonthéjas magonc alanyokat ( sajmeggy, vadkörte és mirobalán) Mohácsról  vesszük.  Az elit alanyokat a Ceglédi Kutatótól vásároljuk.

A talajelőkészítés után az alanyok telepítése az egyik legtöbb munkaerőt igénylő feladat  a faiskolában. Fontos a jó munkaszervezés, hogy a nedves fűrészporban tárolt alanyok minél hamarabb a földbe kerüljenek, ne száradjanak ki. A sorkihúzóval kihúzott sorokat lajttal jól beiszapoljuk. Az így előkészített résbe dugjuk a visszavágott Orthocidos iszapba mártott  alanyokat.

Az első éves faiskola  további feladata a  vegetáció alatt a gyommentesen tartás, a növények permetezése a kártevők és kórokozók ellen és az időjárástól függő öntözés. A megfelelő méretűre bevastagodott alanyok szemzése július végén, augusztus elején kezdődik. Ez a faiskolai termesztés legnagyobb szakértelmet igénylő munkája.

A szemzőhajtásoknak megfelelő vastagságúnak, „érettnek”, frissnek kell lennie. A szemzőpáros munkáját a kapircsosok segítik, akik szabaddá és tisztává teszik a szemzés helyét, a gyökérnyakat. A 4 szemzőpár előtt 3 kapircsos dolgozik.

A szemzésnek szeptember második hetéig be kell fejeződnie, mert ha az éjszakai hőmérséklet 10 fok alá süllyed, az árt az eredésnek. Az első éves faiskolai munkákat októberben a kerítés megépítésével zárjuk.

Faiskola 2. év

Kora tavasszal (márc. közepén) a munka a preemergens gyomirtással kezdődik, ami nagyban megkönnyíti későbbi munkánkat.  A beszemzett alanyok szemre vágását a Polybobra szerelt  4 darab pneumatikus metszőollóval végezzük el. A nyesedék kihordásához 4 fő szükséges.    Április második felétől kezdődik a kihajtott alanyokról a vad hajtások eltávolítása, melyet legalább 2 alkalommal meg kell ismételni. Ahogyan fejlődik a nemes, megjelennek a hónaljhajtások. Ezek megfelelő időben történő eltávolítása a leendő oltványok minőségét határozza meg, a későn végzett munka gyengíti a fa méretét. Ha befásodnak a hónaljhajtások, azokat már csak ollóval lehet eltávolítani, ami nagy sebfelületet okoz.  A hónaljazás egész májusban és június elején is tart, hetenként kell isméteni az alkalmanként 12 főt igénylő műveletet. Ekkor készül el a májusi zöld leltár, ami az értékesítéshez fontos.

Ha az oltványok elérték a megfelelő magasságot (60-70 cm) utána már csak a gyommentességről,  a növényvédelemről és az időjárás függvényében öntözésről kell gondoskodni (júniutól-augusztusig).  Szeptember elején még egyszer átjárjuk a faiskolát az esetlegesen elmaradt vadhajtás vagy hónaljhajtás eltávolítása végett.  A keresett fajták leltározását ismét elvégezzük. A kitermelés előtt 30 nappal kezdődik az oltványok deszikáló permetezése, ami segít a növekedés lezárásában és könnyebben el lehet távolítani a leveleket (3 alkalom 10 napos eltérésekkel). Október 2. hetében elkezdődik a „levelezés” és a fák egyedi jelölése, jelcímkével történő ellátása, mely nagy odafigyelést igénylő, fontos szakmunka.

Október 15. körül kezdjük az oltványok kitermelését, ami a faiskola legnehezebb és igen sok munkaerőt és gépi erőt igénylő feladata. A kitermelő ekét 2 traktor húzza, hogy az oltványokat szép nagy gyökérrel tudjuk kiszedni.  A traktor körbe-körbe jár, a fákat 2 csoport húzza ki és kötegeli ötösével ill. tizesével.  A csoportokban 8-8 ember van plusz egy fenológus, aki számolja és felírja a kitermelt darabszámot. A kitermelt oltványokat 2 traktor 4 rakodó szállítja a vermelőbe. A vermelőt még a kitermelés előtt előkészítjük vermelő árkok húzásával. A vermelőben képzett fenológus irányítja a munkát. A fák földdel való betakarásához 3 ember szükséges. Az őszi oltvány-értékesítési szezon zárásakor a megmaradt fákat télire vermeljük, egérméreggel kezeljük és körbekerítjük.

Diófaiskola 1. év

A dióoltványt téli kézbenoltással állítjuk elő. Az alanyokat jórészt magunk állítjuk elő, de ha nem sikerül, akkor megvásároljuk.  Az oltócsapokat saját törzsültetvényünkből szedjük meg általában december-január folyamán, majd az oltócsapokat az oltás időpontjáig hűtőházban, becsomagolva tároljuk. Az oltást 4 pár végzi, ezután az oltott diót nedves fűrészporban, ládában „szaunáztatjuk” kb. 2 hétig.

A kalluszképződés után a ládákat aklimatizálódás után hűtőben tároljuk. A diót május elején a tavaszi fagyok után ültetjük ki, mely nagy odafigyelést igénylő fenológusi munka. Magát az ültetést is nagyon óvatosan lehet csak végezni, hiszen a frissen összeforrt növények sérülékenyek.

A beültetett növényeket két oldalról nagyon óvatosan felcsirkézzük, ehhez a sorközt talajmaróval fel kell lazítani, hogy elegendő földet lehessen az eltelepített fákra húzni. Fontos, hogy szinte teljesen be legyenek takarva, hogy ne égjenek meg a sokszor etiolált hajtások.  A diófaiskolát első alkalommal csak gyomlálni lehet. A vegetáció alatt havonta kell kapálni, növényvédelemben részesíteni és az időjárástól függően öntözni a sorokat. Szeptemberben a meg nem eredt, de az alanyból kihajtott növényeket eltávolítjuk, mely szintén fontos szakmunka.

Diófaiskola 2. év

A 2. év munkái májusban kezdődnek.  Szép, minőségi dióoltványt csak bambuszhoz kikötve lehet nevelni. A bambuszok kiszúrásához 4 fő szükséges. A megfelelő hajtás kiválogatása, kötözése szakértelmet igénylő munka. A jó növekedés eléréséhez május végén, júniusban műtrágya kiszórása indokolt. A kötözést ­- ahogy nő az oltvány - 3-4-szer meg kell ismételni. A vegetációban gyommentesítésről, növényvédelemről és szükség esetén az öntözésröl gondoskodni kell.  Kitermelés előtt a bambuszokat ki kell húzni, össze kell szedni, egyéb munkák (jelcímkézés, kitermelés, kötegelés...) megegyeznek a gyümölcs-oltványokéval.

A gyümölcstermesztők igényeit, az új kutatási eredményeket, a tendenciákat figyelembe véve szükséges többféle alanyon előállítani oltványokat. Erre tettünk is, teszünk is kísérletet (Fehér besztercei, GF 677). A tapasztalat sajnos az, hogy ezeket a drágán megvásárolható alanyokat nem lehet az oltvány árában érvényesíteni. A vásárlók nagy része nem szívesen ad többet ezekért a fákért. Gyakorlatilag csak akkor érdemes új alanyokat használni, ha konkrét megrendelés adódik.

A faiskolai termelésünk elengedhetetlen eszköze a Polybob hidastraktor, mely több, mint 28 éves, üzembiztonsága kiszámíthatatlan. Új gép beszerzése szükségszerű.

Az elit oltványok esetében mindenképpen fel kell váltanunk a magonc alanyokat vegetatív alanyokra. Ez sokkal jobban biztosítaná az egyöntetűséget, vírusmentességet.

A dióoltványok előállításához szükséges hőterápiás helységet fel kell újítani. Több diót is előállíthatnánk a mostani tapasztalataink szerint.

Egyre nagyobb az érdeklődés a régi fajták iránt. Megpróbálunk kis mennyiségben, de több fajta génbankból leszaporítható gyümölcsfát előállítani.