Resinfru

Génbank

 

 

Az NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomásán (volt Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft.) Érd-Elvirai kísérleti területén fenntartott gyümölcs génbankba 1979-től folyamatosan kerülnek begyűjtésre a gyümölcsfajok, fajták az ország egész területéről.

A feladat célja elsősorban nem a korábban termesztett fajták begyűjtése, hanem a fajták genetikai változékonyságának megőrzése. A lehető legszélesebb változékonyságú, zömmel természetes magoncokat kutatjuk fel az útszéli sorfák, házikertek, zártkertek, szórványgyümölcsösök növényállományából. A génbank ültetvénybe a kiválasztott egyedek vegetatívan szaporított utódai kerülnek. Intézeti átszervezések és az egyes fajok ökológiai igényeinek megfontolása miatt az egykor begyűjtött génbank tételek az ország különböző részeiben lévő Intézetekbe kerültek. A csonthéjas fajok gyűjteménye maradt Intézetünk kezelésében, mely almatermésű gyümölcsfajok és dió néhány tételével egészült ki, így a génbanki anyag jelentős részét a Prunus nemzetség fajai alkotják. Az egyes fajok képviselői, megőrizve a faj genetikai variabilitását, igen széles változékonyságot mutatnak a vegetatív és generatív tulajdonságok tekintetében, egyaránt. 

Jelenleg mintegy 2000 tételből álló génbanki élőgyűjtemény 22 ha területen található és Európa egyik legnagyobb csonthéjas génbanki gyűjteményeként tartják számon.

A tételek megoszlása a következő: 20% szilva, 10% őszibarack, 10%  meggy, 10% mandula, 4% körte, 20% kajszi, 20% cseresznye, 2% alma, 4% db dió, kevés birs, naspolya. A fent említett genotípusokat különféle szempontok alapján szelektáljuk és az ígéretes tulajdonságokkal rendelkező egyedeket felhasználjuk nemesítési programunkban is.

 

Génbanki tételek hozzáférése